detur facebook
Bestillings Telefon

815 22 815


Hverdager: Kl. 8:00-20:00

Lørdager og Søndager:

Kl. 09:00-18:00

Nyttig informasjon om Tyrkia

Nyttig informasjon for nordmenn i Tyrkia

Kan jeg kjøre i Tyrkia med mitt norske førerkort?

Ja det kan du. De som kommer til Tyrkia som turister kan føre kjøretøy med utenlandske eller tyrkiske skilter om de har gyldig førerkort. (http://www.mfa.gov.tr) Er man i Tyrkia av andre grunner enn som turist, f.eks. for å jobbe eller studere, må en ha et oversatt dokument av førerkortet utstedt av konsulatet eller annen offisiell instans.

Hva er fartsgrensene i Tyrkia?

I tettbebygde strøk er fartsgrensen 50 km/t. På landevei 90 km/t. På motorvei klasse B er fartsgrensen opp til 110 km/t og på motorvei klasse A opp til 120 km/t.

Viktig informasjon:

Drivstoffprisene i Tyrkia ligger langt høyere enn verdensgjennomsnittet. Gjennomsnittsprisen for en leiebil ligger på €40 per dag. Jo bedre utstyrt bil man leier jo høyere blir prisen. Som i kontinetal Europa er det også høyretrafikk i Tyrkia. Vær forsikitig i trafikken da det ikke er uvanlig med mange regelbrudd.

Kan jeg bruke mobiltelefon i Tyrkia?

De mest vanlige mobilnettleverandørene i Tyrkia er Turkcell, Vodafone og Avea. Mobilnettet er godt utbygd i turistområdene og man vil normalt ha god dekning de fleste steder og byer. For å benytte mobiltelefon i Tyrkia må to forutsetninger være til stede, som i de fleste andre land. Din norske mobiloperatør må tilby internasjonal roaming, og ha en avtale med den tyrkiske mobiloperatøren. Et alternativ kan være å kjøpe et sim-kort og bruke som et vanlig kontantkort her hjemme. For å kjøpe sim-kort anbefaler vi at man kjøper det hos et av de tre operatørene nevnt over. Husk å ha med deg passet ditt. Etter kjøp må du registrere telefonen din med sim-kortets IMEI nummer. Mobiltelefoner som ikke er registrert vil ikke fungere.

Kan man ta ut kontanter i minibanker i Tyrkia?

Ja, det kan man. Fra du lander på lufthavnen i Tyrkia, i bysentra og mange andre steder vil du kunne finne minibanker. Det er tyrkisk og engelsk meny i alle minibanker. På noen destinasjoner finnes det også minibanker med tysk og fransk språkvalg. Selv om det er mulig å ta ut kontanter i minibanker er det ikke sikkert at ditt kort vil bli akseptert i alle banker. Derfor anbefales det på det sterkeste å alltid ha kontanter med seg. Før man reiser til Tyrkia anbefales det at man undersøker med sin lokale bank ang gebyrer ved uttak i utenlandske banker.

Viktig å merke seg:

Siden noen banker ikke er åpne på søndager anbefales det å foreta uttakene på andre ukedager. Det anbefales at uttak skjer i bankens åpningstid, normalt mellom 09:00 og 17.00, da man kan få hjelp hvis man skulle støte på noen problemer med uttaket.

Veksle valuta

Myntenheten i Tyrkia er Tyrkisk Lira. 1 Euro tilsvarer i dag ca 3 Lira. Sedler som brukes er: 5, 10, 20, 50, 100 and 200. Den minste mynten er på 1 Lira.

Hvordan får jeg visum?

Visum til Tyrkia kjøpes på nettet. Vi anbefaler på det sterkeste å kun benytte den offisielle nettsiden til Evisa https://www.evisa.gov.tr/en/ Har du spørsmål vedrørende elektronisk visum, klikk her: https://www.evisa.gov.tr/en/info/

Anses det uhøflig å etterlate driks i tyrkisk kultur?

Nei, snarere tvert i mot. Blir du stamkunde får du enda bedre service. Det er foretrukket å tipse servitøren med 10% av totalsummen.

Hva er gjennomsnittspriser på mat og drikke?

Brød: 1 Turkish Lira (referert videre som TL) Donerkebab: 12 TL 1 liter melk: 2 TL 1 Adana Kebab: 15-20 TL 1 liter mineralvann: 2 TL 1 måltid i fiskerestaurant: 60 TL 1 måltid i kjøttrestaurant: 50 TL 1 porsjon tyrkisk pizza m/kjøttdeig 12-16 TL 1 pk sigaretter av høy kvalitet: 10-12 TL 1 Big Mac Meny: 15 TL 1 medium stor pizza: 20-25 TL

Mat og drikke

Det tyrkiske kjøkkenet regnes som ett verdens beste. Frokost: En klassisk tyrkisk frokost består ofte av oliven, egg, ost, tyrkisk te eller kaffe, tyrkisk brød, honning og tomat. I tillegg finner man ofte pølser og en noe krydret variant av omelett. Kjøttretter: Kjøttboller, Doner og grillede involler fra sau er verdensberømte retter fra Tyrkia. I tillegg til dette er Adana kebab, Beyti kebab og Shish av lever mye spist. Drikke: Den mest vanlige tyrkiske alkoholholdige drikken kalles "Rakı". Den mest vanlig ikke alkoholholdige drikke er Ayran; en yoghurtbasert drikk. Det er vitenskapelig bevist at Ayran har mange helsebringende effekter. En annen populær drikk er nepejuice. 11 smakfulle retter fra det tyrkiske kjøkken: Bakverk, Pannekaker, gjærbakst med kjøttfyll, baklava, fylte kjøttboller, sultans delight, fylte vinblader, tartat, İskender kebab, pannekake med krydret kjøttfyll, kenafeh.

Hvilken tidssone ligger Tyrkia i? Hva er tiden i Tyrkia akkurat nå?

Tyrkia ligger i tidssonen GMT+2. Norge ligger i GMT+1. Det vil si at de er en time foran oss i Norge. Eksempel: når klokken er 12:00 i Norge er den 13:00 i Tyrkia.

Hva er det som gjør Tyrkia annerledes? Hvorfor reise til Tyrkia?

Tyrkias beliggenhet med én del i Europa og den andre i Asia, gjør at landet konstant har blitt påvirket av forskjellige kulturer. Landet er i sannhet en bro mellom Asia og Europa. Tyrkia ble stadig påvirket av nye impulser fra øst og vest gjennom historien. Feriedestinasjoner som Kemer, Alanya, Bodrum har mer enn 300 soldager i året.

Er det mulig å kommunisere i Tyrkia uten å kunne noe av språket?

Butikkpersonale og de fleste som jobber innenfor turistnæringen i ferieområdene snakker engelsk. På en tyrkiareise vil du også oppleve at de fleste restaurater også har menyer på engelsk og ofte andre språk også.

"Detur har et av norges beste utvalg av feriereiser til Tyrkia"

Bestill online

  • Fly & Hotell
  • Kun fly

Restplasser

Velg flyplass

{{toTitleCase(GetArrCityName(LastMinuteListItem))}}

  • {{LastMinuteListItem.Night}} dager
  • Enveis
  • {{displaydateformat(LastMinuteListItem.FlyDate)}}
    • Kun fly
    • Fly & Hotell
{{LastMinuteListItem.Price | isoCurrency:'':0}},-